Kotleciki jajeczno-jaglane

Szukałam pomysłu na obiad, który by zjadł nasz domowy niejadek – Helenka. I znalazłam! Inspiracją był ten przepis, jednak czytając komentarze, trochę go zmodyfikowałam i zrobiłam ciut więcej:

  • 7 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek

Jaja starłam na tarce na małych oczkach, dodałam pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam. Z masy formowałam małe kotleciki, każdy obtaczałam w bułce tartej. Smażyłam na oleju kokosowym, po 3 minuty z każdej strony, a potem jeszcze raz po minucie z obu stron.

Podawałam z dwoma rodzajami sosu i sałatką z marynowanych warzyw 🙂 .

Zdrowe, a jakie pyszne 😛 .

Aha, jeszcze przepisy na sosiki. Pierwszy to mieszanka majonezu z keczupem (w dowolnych proporcjach), a drugi – musztardowy taki:

  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier (szczypta)

Wymieszać (ewentualnie podgrzać, ale nie zagotować) i voilà 😛 .

 

Reklamy

2 myśli w temacie “Kotleciki jajeczno-jaglane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s