Fuczki

W niedzielę oglądałam kawałek programu „MasterChef Junior” (brał w nim udział syn znajomych weterynarzy z Bielska). Jedno z dzieci zaserwowało fuczki – czyli placki ziemniaczane bez ziemniaków. A w zasadzie, coby być precyzyjnym: ciasto naleśnikowe z kapustą kiszoną. Mniam!!! Wyszłam od tego przepisu, ale jak dla mnie za dużo tu kapusty w stosunku do ciasta. Dlatego zapisuję sobie przepis już zmodyfikowany przeze mnie. Oczywiście jest to porcja głodowa, polecam podwoić ilość 🙂 .

  • 200-250 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 200 g mąki
  • 150 g mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, kminek i cząber

Kapustę odcisnęłam i wrzuciłam do Thermisia, żeby się nie zmęczyć ręcznym szatkowaniem – 8-10 sekund/obroty 5.

Potem dodałam resztę składników i wymieszałam: 30 sekund/obroty 3.

Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam placuszki po kilka minut z każdej strony.

Z sosem czosnkowym smakują obłędnie, genialnie, rewelacyjnie. Bez sosu też dobre 😉 .

W połowie smażenia postanowiłam dorobić samego ciasta naleśnikowego i połączyć z resztą tego, co mi zostało. Miałam placuszki o lekkim smaku kiszonej kapusty 🙂 . Też dobre 🙂 .

Szybkie i smaczne drugie danie 😀 . Bardzo polecam!

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Fuczki

  1. Pingback: Pizza z kapustą kiszoną i sosem musztardowym | Droga do...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s