Jakiś czas temu robiłam waniliowy budyń domowy dla maluchów. Wczoraj postanowiłam znów go zrobić i jakże się zdziwiłam, gdy nie znalazłam przepisu na własnym blogu (a po to głównie tu wrzucam przepisy – żeby je mieć zawsze pod ręką i nie musieć przekopywać Internetu).
Tak więc zmusiłam się do myślenia i skomponowałam swój przepis na porządną porcję budyniu na mleku modyfikowanym. No właśnie – nie znalazłam w lodówce mleka wiejskiego, było tylko UHT, a na takim przecież dzieciom nie ugotuję niczego…
- 540 ml wody
- 18 płaskich miarek mleka modyfikowanego (użyłam Bebiko 4)
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 mleka zagotowałam z cukrem i masłem. W reszcie mleka rozmieszałam żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlałam to do gotującego się mleka z cukrem i mieszałam do zabulgotania.
Wyszły mi 4 porcje budyniowej rewelacji!!!
Pingback: 15.05.2016 – o niedzieli w kuchni | Droga do...
Pingback: Beziki z czekoladą | Droga do...
Pingback: Beziki-kleksiki | Droga do...